Vitorla-ének – Fiatal költők antológiája "újratöltve" 1967–2017

 A kötetet szerkesztette, előszóval ellátta, a szövegeket válogatta és a jegyzeteket írta Cseke Gábor

Lektorálta: Cseke Péter

2017                                       ISBN 978-606-542-069-4                    

Méret: 16,5 x 23,5                Kemény táblás 

348 oldal 

 Az "újratöltött" Vitorla-ének nem kíván szokványos emlékkönyv lenni. Eredeti formájában újraközli ugyan a bukaresti Ifjúsági Könyvkiadónál 1967-ben megjelent antológia teljes szövegét - beleértve Lászlóffy Aladár szerkesztői bevezetőjét és a szerzőket ismertető életrajzi adatokat is -, de egyszersmind továbbköveti az ötven évvel ezelőtti szerzők életpályáját, munkásságát, és - ahol ez lehetséges - jellegzetes mutatványt kínál fel az olvasónak az illetők későbbi irodalmi/tudományos alkotásaiból.

A könyv gyakorlatilag választ kíván adni arra az akkoriban megfogalmazott, logikus következtetésre, hogy egy hasonló jellegű antológia nem jelent törvényszerűen belépőjegyet szerzőinek az irodalomba. A szerzőnkénti szembesítés, a pályaívek esetenkénti meghosszabbítása a fél évszázad elteltét jelző újabb antológiában némileg igazolni látszik a könyv valamikori fogadtatását köszöntő optimista hangokat, mintegy jelezve, hogy a fiatal költők elé állított mesterséges zsilipek felemelése adott korszakban törvényszerűen hozzájárult az erdélyi irodalom megújulásához, az ekként jelentkező irodalmi utánpótlás megméretkezéséhez.
45,00 RON
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el